Grönkål
3 Anledningar att äta mer grönkål – Ät i säsong

Grönkål är en nyttig och vacker växt som trivs ypperligt i vårt klimat. Det är dessutom en växt som inte tynar ihop när frosten kommer, vilket gör den extra värdefull här i Sverige där vi inte har så mycket skördeklart grönt under hösten och vintern.
Här i Enköping sår vi grönkål antingen inomhus i pluggbrätten i slutet av april/början av maj, eller direkt i landet när frostrisken är över, vilket hos oss brukar vara första veckan i juni. Vi skördar småblad till sallad under sommaren, men skördar större mängder när frosten börjar nypa tag i bladen under hösten. Vi odlar gärna lila grönkål, som tex sorten Rosco.
Det finns mycket gott man kan laga av grönkål, såsom grönkålschips eller grönkålspasta. Men mitt absoluta favoritrecept är grönkål- och chevrépaj med valnötter. Det är dessutom en maträtt som är riktigt bra att frysa in i portioner och ha som matlåda!

”Grönkål sägs vara den närmste nu odlade släkting till den ursprungliga vildväxande bladkålen”
Att odla kål, i det här fallet grönkål, är ganska enkelt! Grönkålen är, som namnet beskriver, en kålväxt som odlats i Sverige under väldigt lång tid. Grönkålen sägs vara den närmaste nu odlade släktingen till den ursprungliga vildväxande bladkålen, som ska vara den kål som alla kålsorter vi har idag kommer från.
Grönkål innehåller mycket fibrer och vitaminer. Bland annat innehåller den mer C-vitamin än en apelsin! Inte så illa! Det är dock inte bara vi människor som gillar de olika kålväxterna, så alla sorters kål odlas lämpligen under nät för att slippa konkurrens av tex kålfjäril och rådjur. Vill du odla grönkål själv, så rekommenderar jag starkt att läsa mer hos Runåbergs Fröer, och gärna köpa frö från dom.
Grönkålen växer som mest under sensommar och höst och skördas därför under hösten. Vill man äta grönkål under resten av året kan den med fördel strimlas och frysas in eller mjölksyras, eller som i receptet nedan tillagas till paj som sedan fryses in!

Grönkål- och Chevrépaj med valnötter
Pajdeg
4 portioner, sätt ugnen på 225°C
- 3 dl vetemjöl
- 125 g kylskåpskallt smör
- 2 msk iskallt vatten
Det kalla smöret och iskalla vattnet gör pajskalet extra frasigt. Skär smöret i små bitar. Mixa smör och mjöl i en matberedare tills det blir en smulig blandning. Tillsätt vatten och blanda ihop snabbt tills det blir en sammanhängande deg.
Smöra en pajform som är ca 25 cm i diameter och tryck ut degen med handen i formen. Nagga degen med en gaffel på några ställen och låt sedan pajskalet vila i kylskåpet ca 30 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
Glutenfri pajdeg
4 portioner, sätt ugnen på 200°C
- 3 dl glutenfri mjölblandning eller blandning av olika naturligt glutenfria mjöl (tex 2 dl durramjöl och 1 dl rismjöl)
- 1 tsk salt
- 75 g smör eller motsvarande mängd flytande margarin
- 1 dl Kesella
- 1-2 msk vatten vid behov
Mixa alla ingredienser utom vatten i en matberedare tills det blir en smulig blandning. Tillsätt vatten lite i taget tills det blir en sammanhängande deg. Det gör inget om den fortfarande är lite smulig, det kan vara lättare att fördela den i formen då.
Smöra en pajform som är ca 25 cm i diameter och tryck ut degen med handen i formen. Nagga med en gaffel på några ställen och förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
Fyllning
- 3 ägg
- 4 dl mjölk
- 0,5-1 tsk salt
- 200 g grönkål
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g Chevré (getost)
- 1 dl valnötter
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg och mjölk med salt.
Hacka grönkålen. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek grönsakerna i olja i 2-3 minuter.
Lägg i grönsaksblandningen i det förgräddade pajskalet. Häll på äggstanningen. Smula över Chevrén och valnötterna.
Grädda pajen i ungefär 40 minuter tills den har fått fin färg.