Tomat

Tomaten är en av de mest mångsidiga och älskade ingredienserna i kök över hela världen. Dessa saftiga, röda frukter har en lång historia som sträcker sig från sitt ursprung i Sydamerika till att bli en oumbärlig del av kulinariska rätter överallt.

Tomaten har en fascinerande historia. Den härstammar från västra Sydamerika, där den odlades och användes av ursprungsbefolkningar i tusentals år. De första europeiska upptäcktsresande förde tomaterna med sig tillbaka till Europa på 1500-talet. Trots deras ovanliga utseende och smak betraktades de från början som dekorativa växter och kallades ”gyllene äpplen.” Det var först senare som de ansågs vara ett viktigt livsmedel.

Tomater finns i mängder av olika sorter som skiljer sig i färg, storlek och smak. Några av de vanligaste varianterna kan delas in i:

 • Biff-tomat: En stor, köttig variant som passar perfekt för skivor och smörgåsar. Passar tex extra bra med mozzarella, olivolja, basilika och lite flingsalt.
 • Körsbärstomat: Små, söta tomater som är utmärkta som snacks eller i sallader. En sort vi gärna odlar är pärltomaten Red Pearl från Runåbergs fröer. Eko naturligtvis. Den godaste körsbärstomaten brukar sägas vara Garderner’s Delight. Vi tycker dock Red Pearl är en värdig konkurrent!
 • Plommontomat: Även känd som ”roma-tomater,” dessa är idealiska för sås och konservering. Vi har odlat många olika, men gillar Quadro, även den från Runåberg.

Tomater är mångsidiga och kan användas i flera olika rätter. De utgör en viktig komponent i många klassiska rätter som tomatsås, bruschetta och gazpacho. Deras saftighet och syrliga smak ger också djup till grytor, soppor och smörgåsar.

Tomater är inte bara välsmakande; de är också väldigt hälsosamma. De är en utmärkt källa till vitamin C, A, K och kalium. Dessutom är de fulla av antioxidanter. De innehåller också fibrer, vilket är bra för bla matsmältningen.

Tomat

Tomater odlas över hela världen idag. De trivs bäst i soliga områden och kräver regelbunden bevattning för att producera saftiga frukter. Skörden beror på typ och mognad, men det är bäst att plocka dem när de har en djup färg och en lätt söt doft. I Sverige är det lättast att lyckas med dem om man odlar i växthus. Det finns även frilandstomater, men dessa kräver enligt min erfarenhet en sommar med ganska jämnt varmt väder!

Vi lagar gärna olika varianter på tomatsås i vårt hushåll, som vi sedan fryser in och använder året runt till pasta, köttfärssås, pizzasås mm.

Vi kör i huvudsak två varianter, min make gör en ”mother sauce” med lök, morot, selleri och tomater, medans jag gärna gör tomatsås i ugn enl receptet nedan (men freestylar ofta!). På plåten till vänster blev det en sås med bl.a. rödlök och en gnutta balsamico.

Om vi inte ska använda tomatsåsen inom närmsta dagarna så fyller vi den i glasburkar och fryser in. Tänk på att inte fylla burkarna ända upp, då kan de spricka när vätskan sväller när den fryses.

Ingredienser:

 • En plåt tomater (färska)
 • 2 msk olivolja
 • 1 lök, delad i klyftor
 • 2-3 vitlöksklyftor, hackade eller pressade
 • 1 tsk torkad basilika
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk honung (valfritt, för att minska syran i tomatsåsen)
 • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Dela tomater, förbered lök och vitlök.
 3. Lägg allt på en plåt. Ringla över olivolja, strö över salt, peppar, kryddor och ringla över honung.
 4. Kör allt i ugnen i kanske 25 min, akta så det inte bränns bara.
 5. När tomaterna är klara häller jag över dom i en burk och mixar allt till en fin sås!

Nu har du en grundläggande, hemlagad tomatsås som kan användas i pasta, pizza eller andra rätter. Du kan också tillsätta andra ingredienser som hackade örter, riven parmesanost eller kött om du vill variera smaken. Smaklig spis!

Similar Posts