Cirkulär odling

Cirkulär odling må vara lite eget hitte på-uttryck kanske, men vad jag menar är att sträva efter att allt på gården cirkuleras inom gården. Men även att tänka på var produkten kommer ifrån och vad den innehåller, att den kan användas om och om igen, och även fundera över vad som händer med den när den inte går att använda längre.

Tex jord! Har du tillgång till någon form av gödsel (bokashi, kökskompost, höns, hästar…) och någon form av jordförbättrare (löv, trädgårds”bös”…) och befintlig jord (från vilken trädgård, odlingslott eller gammal kruka som helst) så kan du göra din egen jord! Gödseln ger näring, den befintliga jorden innehåller mineraler och jordförbättringsmaterialet ger struktur. På det sättet sparar du pengar, slipper alla dessa tråkiga plastpåsar man ska köra till återvinningen och slipper göra av med massa torv.

Vill du ha riktigt bra recept på egna jordar så rekommenderar jag starkt att gå in och läsa Lena Israelssons inlägg här: Min jordverkstad.

Jag fick en riktig aha-upplevelse när jag fattade att jag inte kommer behöva köpa in tonvis med gödsel och annat till våra odlingar varje år, utan faktiskt kan ”mata” alla våra grönsaker och blommor med sånt vi redan har på gården eller i dess närhet. Vi har egna höns som går på strö och spån (gödsel + jordförbättrare”), vi har också tillgång till grannens hästgödsel, så vi har det säkert extra lyxigt, men även när vi bodde i Sollentuna utanför Stockholm hade vi både egna höns och möjlighet att hämta hästgödsel från en hästgård utanför stan. Spånen hos hönsen kommer från det egna snickeriet, där det mest är virke från egna skogen eller återbrukade möbler som sågas.

Självklart finns det ibland en gräns för vad man kan skapa själv, tex köper vi ekologiskt foder till hönsen. Vi köper även in såjord i år, då denna är lite mer komplex att sätta ihop själv. Men på sikt hoppas jag kunna få till även det från den egna gården.

Jag ska dela mer tankar på samma tema vid tillfälle, då ämnet intresserar mig väldigt 🙂 Hoppas det är till nytta även för dig!

Må väl! /Ellen