persilja

Bladpersilja är en mångsidig kryddväxt med distinkt smak. Det finns två sorters bladpersilja, den slätbladiga och den krusbladiga, och vi odlar båda. Den slätbladiga har något starkare smak än den krusbladiga, och båda är mycket vitaminrika. Bland annat innehåller de mycket järn! Persilja är tvåårig och blommar sommaren år två.

Vi använder mycket persilja i vår matlagning. En favoritsås hos oss är Chimichurri, en argentinsk örtsås (ursprung osäkert) som framförallt passar till lamm, men gör sig bra till de flesta grillrätter. Det finns otaliga recept men detta är en variant:

Chimichurri

  • 1 dl persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger

Lägg alltihop i en mixer eller hacka fint och rör ihop. Det ska inte vara en slät massa utan gärna ha lite textur. Ställ gärna kallt en stund innan servering för mer smak.

Persilja är väldigt tacksam att frysa in när det blir för mycket skörd. Vi hackar och fryser in i glasburkar. Bara att ta fram under vintern och våren sedan och använda den mängd vi behöver.

Örtsmör

Örtsmör är en annat tips för många kryddor. Hacka persiljan och pressa ev vitlök och blanda med smör. Forma gärna till en korv och rulla in i en folie för att få en bra form att skära av. In i kylen några tippar och vips har man supergott smör till lagad mat eller att bre på macka.

Som sagt, persiljan är både god och nyttig. Njut av den till grillat i sommar!
Hoppas det smakar!

Similar Posts