Om

Om

dahlia

Vad är det vi äter egentligen?

I en allt mer globaliserad värld började jag, Ellen, en dag reflektera över var vår mat egentligen kom ifrån. Jag konstaterade att många varor vi äter transporteras från hela världen och att vi har tillgång till grönsaker och frukt långt utanför deras normala säsong idag. Det slog mig att det ju visserligen trevligt att kunna äta vad jag vill, när jag vill, men samtidigt undrade jag hur näringsrik maten egentligen är när den når fram till mig efter att ha flugit eller åkt båt hundratals mil?

blommor

Jag upptäckte snabbt hur svårt det var att hitta grönsaker där jag bor som jag faktiskt vet var de kommer ifrån. I den lokala mataffären stod det ofta bara vart de packats och det behöver ju inte vara samma som odlingsland. Hur vet jag dessutom att det jag köper har odlats på ett verkligt hållbart sätt när jag inte har någon koppling till den som odlat maten, eller inte har någon att fråga? Jag tänkte att jag får nog lösa det med att odla mina egna grönsaker.

Problemet var bara att jag inte hade varken yta eller tid att odla vår egen mat i den utsträckning jag hade behövt för att göra oss självförsörjande på grönsaker.

Efter några års funderande och planerande hittade vi en gård som bockade av det mesta på vår önskelista. Här kunde jag odla mat så det räckte till oss hela familjen, ytan fanns i alla fall. Ett litet problem kvarstod dock, tiden att odla i den omfattning jag önskade saknades fortfarande.

blommor

Vad hände sen?

Efter att ha tagit tjänstledigt från mitt ordinarie jobb och fått lite mer kunskap på fötterna genom utbildningen ”Småskalig grönsaksproduktion” vid Hjo Folkhögskolan så kommer jag från och med våren 2024 odla både till familjen och till dig som vill köpa mina lokalt, hållbart odlade grönsaker. Till min hjälp har jag min man Micke.

Gården ligger nordväst om Enköping och jag odlar utifrån idén att mat ska kunna odlas giftfritt, lokalt och i samklang med naturen utan att kompromissa med kvalitén. Vi köper ekologiskt foder till hönsen, men i övrigt cirkuleras allt inom gården, med lite tillskott av hästgödsel från vår närmsta granne.

Nu när jag kan bestämma själv hur jag vill att vår mat ska odlas så strävar vi efter att hushålla med jordens resurser på ett så förståndigt sätt vi kan och vi har därför medvetna strategier för gödsling, hantering av ogräs, vatten mm och använder bara verktyg som behöver fossila bränslen när det är ohållbart att använda manuella arbetsmetoder.

Hoppas du vill hänga på på min resa och köpa kvalitétsgrönsaker av mig!