Historien om Tullens Grönska
En tanke föds…
Efter att i flera år ha sett nyhetsrapporteringar om klimatförändringar och larmrapporter om människans påverkan på klimatet började jag en dag reflektera över min del i det hela. Jag har länge varit intresserad och lite oroad över klimatet, men inte riktigt sett min egen del i det. När nu polletten trillade ner var det många tankar som började surra i huvudet. En stor fråga var hur jag själv kunde minska min egen påverkan genom mitt leverne. Jag arbetade då i byggbranschen med nyproduktion av lägenheter, levde med min sambo i en lägenhet i storstan och konsumerade rätt friskt av både kläder och prylar av olika slag.
Från global till lokal mat
Jag började mer och mer reflektera över vad vi åt och var vår mat kom ifrån. En del i det hela var att jag konstaterade att många varor vi äter kommer hit från världens alla hörn, och att vi har tillgång till grönsaker och frukt långt utanför deras normala säsong. Jag började undra hur sunt det egentligen är att vi skickar färsk frukt och grönt över hela världen och hur näringsrik maten egentligen är när den når fram till mig efter att ha flugit eller åkt båt hundratals mil?
Jag bestämde mig för att helt sluta äta en del ”problematiska” grönsaker och frukter som tex avokado, som är omgärdad av en hel del konflikter där de odlas, och dessutom färdas långt för att komma till oss. Jag började också leta efter ställen där jag kunde handla lokalt odlad mat. Jag upptäckte snabbt hur svårt det var att hitta grönsaker där jag bor som jag 1. faktiskt vet var de kommer ifrån, 2. odlades lokalt där jag bodde.
I den lokala mataffären stod det ofta bara i vilket land grönsakerna hade packats och det behöver ju inte vara samma land som de odlats i. Hur vet jag dessutom att det jag köper har odlats på ett verkligt hållbart sätt när jag inte har någon koppling till den som odlat maten, eller inte har någon att fråga? På många marknader inhandlade försäljaren grönsakerna i en partihandel, och det behöver inte heller innebära att maten är odlad i Sverige ens, utan kan mycket väl ha fraktats dit.
Odlingslusten växer och ekorrhjulet skaver
Vid den här tidpunkten hade vi börjat odla en del på balkongen. Främst tomater och chili, men efter ett år där balkongen var så full att vi knappt fick plats där själva började jag längta efter en trädgård. Vi köpte snart en tomt lite lantligt och byggde oss ett hus. Tomten förvandlades innan vi ens hade flyttat in till en grönsaksodling. Jag kände att ju mer grönsaker och frukt jag odlar själv, ju mindre behöver jag handla. Vi började drömma om att bli självförsörjande på grönsaker och samtidigt skavde hela vår livssituation på något sätt i oss båda. Vi hade för lite tid till sånt som gjorde oss glada, vi levde i det klassiska ekorrhjulet och började ifrågasätta vårt sätt att leva. Vi fick dessutom vårt första barn i samma veva och började ännu mer ifrågasätta om livet verkligen ska se ut såhär? Jag kände att byggbranschen inte alls stämde överens med mina värderingar, då det är en väldigt konservativ bransch och mycket av den gröna utvecklingen endast görs för att kunderna kräver det. De gröna initiativen kändes påklistrade. Dessutom krävde vårt leverne att vi arbetade mer eller mindre fulltid båda två, vilket gav mindre tid till familjen, odlingar, tid för vila…
Flytten till landet
Jag kraschade till slut. Vilket som var orsaken är svårt att veta, det var nog en kombination av mycket som hade pågått för länge. Men inget ont som inte har något gott med sig! Jag fick tid att odla och vara ute och mådde så fantastiskt bra där i min trädgård. Under min sjukskrivning började jag och min man prata mer och mer om ett annat liv. Ett långsammare tempo. Mer tid för sånt vi älskar. Ett billigare boende och större ytor utomhus. Runt oss peppade allt fler på, ”Gör det!” ”Vad hindrar er?” och tillslut kände vi det själva. Nu gör vi det bara! Ångrar vi oss så finns staden och det livet kvar.
Vi började leta hus på landet. Drömmen växte från en större villatomt, till någon hektar, till flera hektar. Skog vore härligt. Min man som snickrar drömde om ett snickeri. Vi gick på visningar och letade i hela mellersta Sverige efter en plats som passade oss. Och sen en dag så hittade vi platsen som hade allt! 11 hektar, ett bostadshus med inte allt för mycket fix, ett snickeri och lite uthus, skog och åker, lagom nära service och förskola/skola och lagom avstånd till farmor i stan.
Från byggingenjör till bonde
Nu fanns de ekonomiska möjligheterna att lugna ner tempot. Ett billigare boende innebar att vi inte båda behövde arbeta fulltid. Jag bestämde mig för att om jag ska börja arbeta med grönsaksodling vill jag ha mer kunskap och tog tjänstledigt från mitt ordinarie jobb och började plugga. Först läste jag om yrkesodling i utbildningen ”Småskalig grönsaksproduktion” vid Hjo Folkhögskola. Därefter började jag läsa marknadsföring och digital marknadsföring vid universitetet.
Våren 2024 startade jag företaget Tullens Grönska. Jag började sälja grönsaksplantor, ägg och grönsaker i Enköping och Västerås. Under sommaren 2024 stod jag med mina grönsaker varje torsdag utanför butiken Pepparrotsstadens Hantverk och Trädgård vid Rådhusgatan 2 i Enköping. En dag i veckan körde jag dessutom ut grönsaker och ägg till en liten klick kunder som prenumererade på grönsakskassar.
Tullens Grönska
Gården där vi hamnade till sist heter Tullen och ligger nordväst om Enköping. Här odlar jag utifrån idén att mat ska kunna odlas giftfritt, lokalt och i samklang med naturen utan att kompromissa med kvalitén. Vi köper ekologiskt foder till hönsen, men i övrigt cirkuleras allt inom gården, med lite tillskott av hästgödsel från vår närmsta granne och ensilage och kogödsel från en ekologisk mjölkgård i området. Fröer handlar vi också utifrån då vår egen odling ger för liten genetisk variation för att det ska bli bra växter.
Nu när jag kan bestämma själv hur jag vill att vår mat ska odlas så strävar vi efter att hushålla med jordens resurser på ett så förståndigt sätt vi kan och vi har därför medvetna strategier för gödsling, hantering av ogräs, vatten mm och använder bara verktyg som behöver fossila bränslen när det är ohållbart att använda manuella arbetsmetoder. Vi plöjer och harvar med traktor när vi bryter ny mark, vilket vi under kommande åren kommer göra kontinuerligt för att utöka odlingen, men odlar sedan i något upphöjda bäddar som gödslas och luftas för hand på våren. Vi kommer utöka vår växthusyta när vi får möjlighet för att kunna förlänga säsongen och odla mer växter som är lite mer väderkänsliga, som tomater och gurka. Vi hoppas även kunna komma igång med en del förädling.
Vår vision är inte att odla allt till alla. Vår vision är att odla av de grönsaker vi äter mest av i Sverige, med en del mer spännande inslag, till människor i vårt lokalområde – dvs i och runt Enköping. Jag hoppas också att på olika sätt kunna sprida min kunskap och erfarenhet på sikt för att hjälpa andra bli mer självförsörjande, och på det sättet både leva mer hållbart, men också öka vårt befolknings beredskap och motståndskraft.
Tack för att du orkade läsa såhär långt och dela min historia. Jag hoppas du vill hänga på på min resa och köpa kvalitétsgrönsaker av mig!
Allt gott! Ellen