Om

Om

dahlia

Vad är det vi äter egentligen?

I en allt mer globaliserad värld började jag, Ellen, en dag reflektera över var vår mat egentligen kom ifrån. Jag konstaterade att många varor vi äter transporteras från hela världen och att vi har tillgång till grönsaker och frukt långt utanför deras normala säsong idag. Det slog mig att det ju visserligen trevligt att kunna äta vad jag vill, när jag vill, men samtidigt undrade jag hur näringsrik maten egentligen är när den når fram till mig efter att ha flugit eller åkt båt hundratals mil?

blommor

Jag upptäckte snabbt hur svårt det var att hitta grönsaker där jag bor som jag faktiskt vet var de kommer ifrån. I den lokala mataffären stod det ofta bara vart de packats och det behöver ju inte vara samma som odlingsland. Hur vet jag dessutom att det jag köper har odlats på ett verkligt hållbart sätt när jag inte har någon koppling till den som odlat maten, eller inte har någon att fråga? Jag tänkte att jag får nog lösa det med att odla mina egna grönsaker.

Problemet var bara att jag inte hade varken yta eller tid att odla vår egen mat i den utsträckning jag hade behövt för att göra oss självförsörjande på grönsaker.

Efter några års funderande och planerande hittade vi en gård som bockade av det mesta på vår önskelista. Här kunde jag odla mat så det räckte till oss hela familjen, ytan fanns i alla fall. Ett litet problem kvarstod dock, tiden att odla i den omfattning jag önskade saknades fortfarande.

blommor

Vad hände sen?

Efter att ha tagit tjänstledigt från mitt ordinarie jobb och fått lite mer kunskap på fötterna genom utbildningen ”Småskalig grönsaksproduktion” vid Hjo Folkhögskolan så kommer jag från och med våren 2024 odla både till familjen och till dig som vill köpa mina lokalt, hållbart odlade grönsaker. Gården ligger nordväst om Enköping och jag odlar utifrån idén att mat ska kunna odlas giftfritt, lokalt och i samklang med naturen utan att kompromissa med kvalitén. Vi köper ekologiskt foder till hönsen, men i övrigt cirkuleras allt inom gården, med lite tillskott av hästgödsel från vår närmsta granne.

Nu när jag kan bestämma själv hur jag vill att vår mat ska odlas så strävar vi efter att hushålla med jordens resurser på ett så förståndigt sätt vi kan och vi har därför medvetna strategier för gödsling, hantering av ogräs, vatten mm och använder bara verktyg som behöver fossila bränslen när det är ohållbart att använda manuella arbetsmetoder.

Hoppas du vill hänga på på min resa och köpa kvalitétsgrönsaker av mig!

Vi odlar bland annat vitlök, rädisor, olika sorters sallat, salladslök, rödbetor, morötter, olika sorters kål, kryddor som dill, persilja, mynta, basilika, koriander mm. Även en del bönor, tomat och gurka och dessutom har vi jordärtskockor, rabarber, svart vinbär och äpplen. Målet är att kunna erbjuda både stapelgrödor och en mindre mängd mer spännande kryddor och grönsaker.

Vi har även ägg till försäljning då och då, när hönsen har värpsäsong.

Dessutom odlar vi blommor till försäljning. Av dessa säljer vi buketter men kan även hjälpa till vid lite större arrangemang beroende på tillgång.

Man kan köpa våra grönsaker på flera sätt.

  • Man kan boka sig för en andel. Då köper man en andel och får dels delta i att bestämma sortimentet i andelarna, dels ett antal grönsakslådor under säsongen och dels möjlighet att delta på en eller ett par evenemang under säsongen!
  • Man kan handla av oss på de REKO-ringar där vi är med. Lista på dessa kommer i anslutning till ny säsong.
  • Man kan handla i vår gårdsbutik som från våren 2024 finns på adressen Bred Hamby 3, Enköping.
  • Om man vill beställa större mängder till tex bröllop eller som företag kan vi tillsammans hitta ett upplägg som passar oss båda.

Andelen består av att man får ett antal lådor med en mix av färska grönsaker från våra odlingar vid några tillfällen under säsongen. För 2024 har vi tänkt att man får sammanlagt 10 grönsaksutdelningar om man köper en andel. Man bokar sig innan säsongen börjar, vilket innebär att ett avtal sluts mellan oss och dig som kund. Fakturering kan man som kund välja om man vill faktureras allt på samma gång (innan säsongen startar) eller om man vill betala månadsvis (samma summa utslagen på tre betaltillfällen i juni, juli och augusti). Innan säsongen startar kommer jag bjuda in andelsägarna att delta till att på något vis kunna påverka vad som ska odlas. Grönsakerna levereras på ett i förväg bestämt utlämningsställe, antingen vid gårdsbutiken eller i samband med någon av REKO-ringarna. Max 10 andelar kommer säljas under 2024, först till kvarn.