En tanke föds…

Från global till lokal mat


Jag bestämde mig för att helt sluta äta en del ”problematiska” grönsaker och frukter som tex avokado, som är omgärdad av en hel del konflikter där de odlas, och dessutom färdas långt för att komma till oss. Jag började också leta efter ställen där jag kunde handla lokalt odlad mat. Jag upptäckte snabbt hur svårt det var att hitta grönsaker där jag bor som jag 1. faktiskt vet var de kommer ifrån, 2. odlades lokalt där jag bodde.

Odlingslusten växer och ekorrhjulet skaver

Flytten till landet

Jag kraschade till slut. Vilket som var orsaken är svårt att veta, det var nog en kombination av mycket som hade pågått för länge. Men inget ont som inte har något gott med sig! Jag fick tid att odla och vara ute och mådde så fantastiskt bra där i min trädgård. Under min sjukskrivning började jag och min man prata mer och mer om ett annat liv. Ett långsammare tempo. Mer tid för sånt vi älskar. Ett billigare boende och större ytor utomhus. Runt oss peppade allt fler på, ”Gör det!” ”Vad hindrar er?” och tillslut kände vi det själva. Nu gör vi det bara! Ångrar vi oss så finns staden och det livet kvar.

Från byggingenjör till bonde

Nu fanns de ekonomiska möjligheterna att lugna ner tempot. Ett billigare boende innebar att vi inte båda behövde arbeta fulltid. Jag bestämde mig för att om jag ska börja arbeta med grönsaksodling vill jag ha mer kunskap och tog tjänstledigt från mitt ordinarie jobb och började plugga. Först läste jag om yrkesodling i utbildningen ”Småskalig grönsaksproduktion” vid Hjo Folkhögskola. Därefter började jag läsa marknadsföring och digital marknadsföring vid universitetet.

Tullens Grönska

Gården där vi hamnade till sist heter Tullen och ligger nordväst om Enköping. Här odlar jag utifrån idén att mat ska kunna odlas giftfritt, lokalt och i samklang med naturen utan att kompromissa med kvalitén. Vi köper ekologiskt foder till hönsen, men i övrigt cirkuleras allt inom gården, med lite tillskott av hästgödsel från vår närmsta granne och ensilage och kogödsel från en ekologisk mjölkgård i området. Fröer handlar vi också utifrån då vår egen odling ger för liten genetisk variation för att det ska bli bra växter.

Nu när jag kan bestämma själv hur jag vill att vår mat ska odlas så strävar vi efter att hushålla med jordens resurser på ett så förståndigt sätt vi kan och vi har därför medvetna strategier för gödsling, hantering av ogräs, vatten mm och använder bara verktyg som behöver fossila bränslen när det är ohållbart att använda manuella arbetsmetoder. Vi plöjer och harvar med traktor när vi bryter ny mark, vilket vi under kommande åren kommer göra kontinuerligt för att utöka odlingen, men odlar sedan i något upphöjda bäddar som gödslas och luftas för hand på våren. Vi kommer utöka vår växthusyta när vi får möjlighet för att kunna förlänga säsongen och odla mer växter som är lite mer väderkänsliga, som tomater och gurka. Vi hoppas även kunna komma igång med en del förädling.