Om oss

Om

Historien om Tullens Grönska

En tanke föds…

Efter flera år av nyhetsrapporteringar om klimatförändringar och larm om människans påverkan började jag fundera över min egen roll. Jag hade länge varit både intresserad och oroad, men aldrig riktigt sett min egen del i det hela. När polletten till slut trillade ner började tankarna snurra – hur kunde jag minska min påverkan genom mitt sätt att leva?

Vid den tiden jobbade jag i byggbranschen med nyproduktion av lägenheter, bodde i en lägenhet i storstan med min sambo och konsumerade friskt både kläder och prylar.

Från global till lokal mat

Jag började allt mer reflektera över vad vi åt och var maten kom ifrån. Många varor vi äter fraktas hit från världens alla hörn, och vi har tillgång till frukt och grönsaker långt utanför deras naturliga säsong. Jag började undra – hur sunt är det egentligen att skicka färska grönsaker över hela världen, och hur näringsrik är maten när den väl når oss efter hundratals mil till sjöss eller i luften?

Jag bestämde mig för att sluta köpa vissa ”problematiska” varor, till exempel avokado, som både är konfliktfylld där den odlas och färdas långt innan den landar på vårt bord. Istället började jag leta efter lokalt odlad mat. Snart upptäckte jag hur svårt det var att hitta grönsaker där jag verkligen visste varifrån de kom och hur de odlats.

I butiken stod det ofta bara i vilket land varan packats – inte nödvändigtvis där den odlats. På marknader kunde säljaren lika gärna ha köpt in från partihandel. Hur skulle jag kunna veta om maten verkligen var odlad i Sverige eller på ett hållbart sätt, när jag inte hade någon koppling till odlaren?

Odlingslusten växer och ekorrhjulet skaver

Vid den här tiden hade vi börjat odla lite på balkongen, mest tomater och chili. Men efter en sommar när balkongen var så full att vi knappt fick plats själva längtade jag efter en riktig trädgård. Vi köpte en tomt lite lantligt och byggde hus. Innan vi ens flyttat in förvandlades tomten till en grönsaksodling.

Ju mer jag odlade själv, desto mindre behövde jag handla. Vi började drömma om att bli självförsörjande. Samtidigt kände vi båda att livspusslet skavde – för lite tid till sånt som gjorde oss glada, ett ekorrhjul som snurrade fortare än vi ville, och nu även ett barn som gjorde att vi ifrågasatte ännu mer: Är det verkligen såhär livet ska vara?

Byggbranschen kändes dessutom inte rätt. Den gröna utvecklingen var ofta bara ett svar på kundkrav, snarare än genuina initiativ. Samtidigt krävde vårt boende att vi båda jobbade heltid, vilket lämnade lite tid för familj, odlingar eller vila.

Flytten till landet

Till slut kraschade jag. Det var nog en kombination av mycket som pågått för länge. Men inget ont som inte för något gott med sig – i trädgården, bland odlingarna, mådde jag bättre än på länge.

Under sjukskrivningen började jag och min man prata mer om ett annat liv. Långsammare tempo. Mer av det vi älskar. Billigare boende, större ytor, närmare naturen. Vänner och familj hejade på: ”Gör det! Vad hindrar er?” Till slut kände vi det själva: Nu gör vi det! Skulle vi ångra oss fanns alltid staden kvar.

Vi började leta hus. Drömmen växte – från en större villatomt till flera hektar med skog, snickeri och odlingsmöjligheter. Vi letade i hela mellersta Sverige och till slut hittade vi platsen som hade allt: 11 hektar mark, ett hus med lagom mycket renovering, snickeri, skog, åker – och lagom nära både skola, förskola och farmor.

Från byggingenjör till bonde

Med ett billigare boende öppnades möjligheten att leva lugnare. Jag bestämde mig: om jag skulle börja arbeta med odling behövde jag mer kunskap. Jag tog tjänstledigt från byggbranschen och började plugga – först ”Småskalig grönsaksproduktion” på Hjo folkhögskola, sedan marknadsföring och digital marknadsföring vid universitetet.

Våren 2024 startade jag företaget Tullens Grönska. Jag började sälja grönsaksplantor, ägg och grönsaker i Enköping och Västerås. Under sommaren stod jag varje torsdag utanför Pepparrotsstadens Hantverk & Trädgård i Enköping och en dag i veckan körde jag ut kassar till de första prenumeranterna.

Tullens Grönska

Gården vi hamnade på heter Tullen och ligger nordväst om Enköping. Här odlar jag med övertygelsen att mat ska vara giftfri, lokal och odlad i samklang med naturen – utan att tumma på kvalitet.

Vi köper ekologiskt foder till hönsen, men i övrigt cirkuleras det mesta på gården, med lite tillskott av hästgödsel från grannen och kogödsel från en ekologisk mjölkgård i närheten. Fröer köper vi in för att behålla variation och styrka i odlingarna.

Vi strävar efter att hushålla med jordens resurser på bästa sätt. Vi plöjer och harvar bara när vi bryter ny mark, annars sker det mesta för hand. Vi odlar i upphöjda bäddar, gödslar och luftar på våren och planerar att utöka växthusytan för längre säsong och mer väderkänsliga grödor. På sikt vill vi också utveckla förädling.

Vår vision

Vi vill inte odla allt till alla. Vår vision är att odla de grönsaker som äts mest i Sverige, kryddat med några mer spännande inslag – till människor i och runt Enköping. Jag hoppas också kunna sprida kunskap och erfarenhet för att inspirera fler att bli mer självförsörjande. Det gör oss både mer hållbara och mer motståndskraftiga som samhälle.

Tack för att du tagit dig tid att läsa min berättelse. Jag hoppas du vill följa med på resan – och kanske smaka på resultatet i form av våra grönsaker!

Allt gott,
Ellen